Které druhy máty se pěstují nejčastěji?

Napsal/a:Tamara
Přidáno:19.07.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Které druhy máty se pěstují nejčastěji?

0/5
   ( 0 hlasů)
Franta 19.července 2016 napsal:

Máta (Mentha) Existuje spousta nádherných druhů máty, které jsou zároveň užitečné v lékařství, v kuchyni nebo pro svou vůni. Zde je sedm z nich, které se pěstují nejčastěji: M. citrata má levandulově zbarvené květy v hustých přeslenitých květenstvích a charakteristickou mátovou vůni. M. gentilis má hladké, tmavě zelené listy se žlutým vzorováním. Je vysoká asi 60 centimetrů a dokáže vytvořit atraktivní porosty na místech, kde se pěstují jarní cibuloviny vyššího vzrůstu. K ová nauka M. piperita, máta peprná, "peprmint" je rostlina, jejíž chuť a vůni zná snad každý. Má silně voňavé, drobné nachové kvítky a asi 8 cm dlouhé listy zakončené zoubky. Máta peprná dorůstá do 1 m. Z rostliny vyrůstá mnoho plazivých výběžků, pomocí kterých rychle obsazuje vhodná místa. Množit ji můžete buďto částmi těchto výběžků nebo, jako velké množství dalších druhů máty, pomocí stonkových řízků. Sázejí se do vlhké, písčité půdy. Listy máty peprné jsou tmavší, větší, a ne tak kadeřavé jako u druhu M. spicata, rostlina má načervenalý odstín. Dokonce i malé lístky, vyrůstající poblíž klasů růžovofialových květů, mají červenavé okraje. Léčivý olej, který se získává z usušených listů kvetoucích rostlin, je hodnocen jako silné analgetikum (lék proti bolesti). Používá se též k dochucování zubních 45 máta peprná past a různých mýdel. Výborný čaj z listů máty peprné je zároveň nejlepším přírodním prostředkem na uklidnění nervů. Jeden autor jej označil za vůbec nejlepší přírodní sedativum. Máta peprná se používá i v kuchyni a ochucují se s ní bonbony. M. pulegium, máta polej, je atraktivní rostlina s drobnými růžovofialovými květy, které se objevují v pozdním létě a brzy na podzim. Říká se, že ze zahrady odpuzuje hmyz, a pokud s ní natřete kočce obojek, měla by ji ochránit před blechami. M. reuqienii je plazivý druh, dorůstající pouze třícentimetrové výšky. Díky drobným, kulatým lístkům připomínají její porosty polštáře mechu, které v létě rozkvétají malými, světle fialovými kvítky. Pokud její listy rozei1).nete mezi prsty nebo rozšlápnete, vydávají překrásnou mentolovou nebo šalvějovou vůni. Dá se pěstovat mezi kameny na zahradní cestičce. M. rotundifolia má tuhé stonky, vysoké 50-80 cm. Okrouhlé, lehce ochlupené, šedozelené lístky nedosahují v průměru ani 1 cm, květy jsou nafialověle bílé. Tato máta je vhodná k použití v kuchyni. Odrůda M. gentilis var. variegata má osvěžující ovocnou vůni a chuť. M. spicata, máta klasnatá, "spearmint", je další známý druh, používaný především k přípravě mentolového želé. Má tmavě zelené listy; dospělá rostlina měří od 40 do 60 centimetrů. Jako léčivá bylina se máta využívala již odedávna a svoji pozici neztratila ani dnes. Peprmint a spearmint patří k nejznámějším příchutím v podstatě čehokoliv, od žvýkaček po zubní pastu. Většině druhů se nejlépe daří v lehkých, provlhčených, mírně bohatších půdách, ve stínu nebo v polostínu. Rozmnožují se nadzemními výběžky nebo pod zemí, oddenkem. Listy se používají čerstvé i sušené. Můžete je využít do vonných směsí (potpourri), k okořenění jehněčího masa nebo jako přísadu do želé. M. spicata je nejlepší  ozdobou chlazených nápojů (whisky s ledem a mátou, zvaná "mint julep" je nápojem amerického jihu).Čerstvé listy máty perné a M. citrata se spolu s ananasem a jablkem přidávají do ovocných koktejlů; můžete jimi také posypat zmrzlinové poháry.

Poradit: