Jak pečovat a vyčistit sporák?



Jak pečovat a vyčistit sporák: udržujte ho čistý a funkční

Sporák je srdcem kuchyně, ale zároveň i místem, kde se každý den usazují mastnoty, zbytky jídla a připáleniny. Pravidelná péče o sporák nejen zlepší vzhled kuchyně, ale také prodlužuje jeho životnost a zajišťuje bezpečný provoz.

Jak často čistit sporák?

  • Po každém vaření otři povrch, než skvrny zaschnou

  • 1× týdně proveď důkladnější údržbu (včetně hořáků a mřížek)

  • 1× měsíčně zkontroluj i detaily jako knoflíky, okraje či těsnění

Jak vyčistit sporák podle typu

1. Sklokeramická a indukční deska

  • Používej měkký hadřík nebo houbičku – nikdy drátěnku!

  • Na zaschlé skvrny použij speciální škrabku pod úhlem

  • Použij čistič na sklokeramiku nebo roztok vody s octem

  • Po čištění vždy vylešti hadříkem z mikrovlákna

Pozor: Nepoužívej abrazivní prášky – mohly by desku poškrábat.

2. Plynový sporák

  • Sundej mřížky, hořáky i knoflíky

  • Vše omyj v teplé vodě se saponátem nebo octem

  • Zaschlou mastnotu změkči pastou z jedlé sody a vody

  • Povrch sporáku otři vlhkým hadrem s odmašťovačem

Hořáky a mřížky můžeš nechat odmočit, případně je očisti starým kartáčkem na zuby.

3. Elektrický litinový sporák

  • Používej vlhký hadřík s trochou octa nebo saponátu

  • Na připáleniny jemně použij pastu z jedlé sody

  • Nepoužívej příliš vody – litinové plotýnky by mohly zreznout

Jak pečovat o sporák dlouhodobě

  • Používej poklice, aby mastnota neprskala všude kolem

  • Udržuj knoflíky, rohy a spáry bez nečistot

  • Po každém vaření otři i okraj pracovní desky kolem sporáku

  • Při větším znečištění použij parní čistič – ekologický a účinný

Tip: Domácí čistič na mastnotu

Smíchej:

  • 2 lžíce jedlé sody

  • 1 lžíci citronové šťávy

  • 1 lžíci octa

  • 200 ml teplé vody

Nastříkej, nech působit 10 minut a otři

Další rady na téma: Jak pečovat a vyčistit sporák?

Admin 23.června 2016 napsal:

Smaltované části sporáku musíme pravidelně omývat vlhkým hadříkem. Elektrický sporák předtím samozřejmě odpojíme od sítě. Hořáky plynových sporáků umyjeme nejméně jednou za měsíc v horké mýdlové vodě nebo je postupně vyváříme v roztoku odmašťovacího prostředku. Litinové hořáky je možné čistit drátěným kartáčem a některým z prostředků na čištění kovů.



Přidej radu k tématu:

s