Jak čistit kuchyni, sporák, dřes?



Čistá kuchyně je základ nejen pro příjemné vaření, ale hlavně pro zdraví celé rodiny. Mastnota, bakterie a zbytky jídla se snadno hromadí na površích, sporáku i v dřezu, proto je důležité vědět, jak čistit kuchyni efektivně – ať už pomocí běžných prostředků nebo přírodních metod.

Pravidelné čištění zamezí zápachu, bakteriím a prodlouží životnost spotřebičů i zařízení. Zároveň kuchyň působí čistě a útulně.

 

Jak čistit kuchyň: celkový úklid

Čištění kuchyně začíná pravidelnou údržbou všech povrchů, skříněk a spotřebičů.

  • Otírejte denně pracovní desky, skříňky a kliky vlhkým hadříkem s čisticím prostředkem.

  • Nezapomeňte pravidelně umývat digestoř, mikrovlnnou troubu, lednici a odpadkový koš.

Doporučené prostředky na čištění kuchyně

  • Frosch Čistič kuchyně s octem – ekologický a účinný.

  • Cif Power & Shine – odstraňuje mastnotu i vodní kámen.

  • Larrin Kuchyně – český silný čistič proti mastnotě.

Přírodní varianta: ocet + jedlá soda – výborně čistí povrchy i neutralizuje pachy.

 

Jak vyčistit sporák?

Sporák bývá jedním z nejvíce znečištěných míst v kuchyni, zejména kvůli mastnotě a připáleninám.

Postup čištění sporáku

Než začnete čistit, nechte sporák vychladnout.

  1. Oškrábejte jemně větší připáleniny (např. dřevěnou špachtlí).

  2. Naneste čisticí pastu (např. Cif Cream) nebo směs sody a octa.

  3. Nechte pár minut působit.

  4. Vlhkou houbičkou vše otřete a opláchněte.

  5. Suchým hadříkem vyleštěte.

U elektrických a sklokeramických desek používejte jen prostředky, které nepoškrábou povrch.

Doporučené prostředky na sporák

  • Cif Cream – klasika na mastnotu a připáleniny.

  • Sidolux Kuchyň – odmašťuje rychle a beze šmouh.

  • Clin na sklokeramiku – vhodný na varné desky.

 

Jak vyčistit dřez?

Dřez denně přichází do kontaktu se zbytky jídla, oleji i bakteriemi, a proto potřebuje důkladné čištění.

Postup čištění dřezu

  1. Vyčistěte od nečistot a drobků.

  2. Použijte houbičku a čisticí prostředek vhodný na nerez nebo granit.

  3. Nechte chvíli působit, opláchněte teplou vodou.

  4. Proti zápachu nasypte sodu do výpusti, zalijte horkým octem a spláchněte vařící vodou.

  5. Suchým hadříkem dřez vyleštěte.

Ucpaný odtok? Použijte mechanický zvon nebo gel na odpady.

Doporučené prostředky na dřez

  • Dr. Beckmann Čistič dřezu a odpadu

  • Savo Kuchyně – antibakteriální čistič.

  • HG Čistič odpadních trubek

Přírodní způsob: jedlá soda, citron a horký ocet – efektivní, levné a ekologické.

 

Tipy na závěr

  • Mějte v kuchyni vždy čistou houbičku a měňte ji alespoň jednou týdně.

  • Pracovní plochy otírejte po každém vaření.

  • Jednou týdně proveďte hloubkový úklid kuchyně – nezapomeňte na kliky, lišty, spáry a zásuvky.

  • Vyhýbejte se agresivní chemii na citlivé povrchy – používejte přípravky dle materiálu.

 

Kde koupit čisticí prostředky?

Doporučené obchody:

Online:

Kamenné prodejny:

  • DM

  • Rossmann

  • Teta drogerie

  • Tesco / Kaufland (drogerie sekce)

 

Jak čistit kuchyni, sporák a dřez? Pravidelným a správným čištěním nejen prodloužíte životnost spotřebičů, ale hlavně si udržíte zdravé a hygienické prostředí. Využijte kombinaci běžně dostupných přípravků i přírodních prostředků pro efektivní a bezpečný úklid celé kuchyně.

 

Další rady na téma: Jak čistit kuchyni, sporák, dřes?

Marek 23.srpna 2016 napsal:
Hadry na nádobí a houbičky v sobě drží bakterie, je jen Vás, zda je vyperete, rovnou vyhodíte, ale po týdnu je rozhodně měňte. Jinak se bakterie z nich dostanou všude, kde se jimi dotknete.


Přidej radu k tématu:

s