Jak čistit kuchyni, sporák, dřes?
Čistá kuchyně je základ nejen pro příjemné vaření, ale hlavně pro zdraví celé rodiny. Mastnota, bakterie a zbytky jídla se snadno hromadí na površích, sporáku i v dřezu, proto je důležité vědět, jak čistit kuchyni efektivně – ať už pomocí běžných prostředků nebo přírodních metod.
Pravidelné čištění zamezí zápachu, bakteriím a prodlouží životnost spotřebičů i zařízení. Zároveň kuchyň působí čistě a útulně.
Jak čistit kuchyň: celkový úklid
Čištění kuchyně začíná pravidelnou údržbou všech povrchů, skříněk a spotřebičů.
-
Otírejte denně pracovní desky, skříňky a kliky vlhkým hadříkem s čisticím prostředkem.
-
Nezapomeňte pravidelně umývat digestoř, mikrovlnnou troubu, lednici a odpadkový koš.
Doporučené prostředky na čištění kuchyně
-
Frosch Čistič kuchyně s octem – ekologický a účinný.
-
Cif Power & Shine – odstraňuje mastnotu i vodní kámen.
-
Larrin Kuchyně – český silný čistič proti mastnotě.
Přírodní varianta: ocet + jedlá soda – výborně čistí povrchy i neutralizuje pachy.
Jak vyčistit sporák?
Sporák bývá jedním z nejvíce znečištěných míst v kuchyni, zejména kvůli mastnotě a připáleninám.
Postup čištění sporáku
Než začnete čistit, nechte sporák vychladnout.
-
Oškrábejte jemně větší připáleniny (např. dřevěnou špachtlí).
-
Naneste čisticí pastu (např. Cif Cream) nebo směs sody a octa.
-
Nechte pár minut působit.
-
Vlhkou houbičkou vše otřete a opláchněte.
-
Suchým hadříkem vyleštěte.
U elektrických a sklokeramických desek používejte jen prostředky, které nepoškrábou povrch.
Doporučené prostředky na sporák
-
Cif Cream – klasika na mastnotu a připáleniny.
-
Sidolux Kuchyň – odmašťuje rychle a beze šmouh.
-
Clin na sklokeramiku – vhodný na varné desky.
Jak vyčistit dřez?
Dřez denně přichází do kontaktu se zbytky jídla, oleji i bakteriemi, a proto potřebuje důkladné čištění.
Postup čištění dřezu
-
Vyčistěte od nečistot a drobků.
-
Použijte houbičku a čisticí prostředek vhodný na nerez nebo granit.
-
Nechte chvíli působit, opláchněte teplou vodou.
-
Proti zápachu nasypte sodu do výpusti, zalijte horkým octem a spláchněte vařící vodou.
-
Suchým hadříkem dřez vyleštěte.
Ucpaný odtok? Použijte mechanický zvon nebo gel na odpady.
Doporučené prostředky na dřez
-
Dr. Beckmann Čistič dřezu a odpadu
-
Savo Kuchyně – antibakteriální čistič.
-
HG Čistič odpadních trubek
Přírodní způsob: jedlá soda, citron a horký ocet – efektivní, levné a ekologické.
Tipy na závěr
-
Mějte v kuchyni vždy čistou houbičku a měňte ji alespoň jednou týdně.
-
Pracovní plochy otírejte po každém vaření.
-
Jednou týdně proveďte hloubkový úklid kuchyně – nezapomeňte na kliky, lišty, spáry a zásuvky.
-
Vyhýbejte se agresivní chemii na citlivé povrchy – používejte přípravky dle materiálu.
Kde koupit čisticí prostředky?
Doporučené obchody:
Online:
Kamenné prodejny:
-
DM
-
Rossmann
-
Teta drogerie
-
Tesco / Kaufland (drogerie sekce)
Jak čistit kuchyni, sporák a dřez? Pravidelným a správným čištěním nejen prodloužíte životnost spotřebičů, ale hlavně si udržíte zdravé a hygienické prostředí. Využijte kombinaci běžně dostupných přípravků i přírodních prostředků pro efektivní a bezpečný úklid celé kuchyně.