Kde na zahradě nebo kuchyni sebrat potřebná barviva?

Napsal/a:Eduard
Přidáno:09.08.2016
Počet odpovědí:3 odpovědí


Rady pro: Kde na zahradě nebo kuchyni sebrat potřebná barviva?

0/5
   ( 0 hlasů)
Mario 9.srpna 2016 napsal:
Existují snad stovky zahradních nebo divokých květin, které se dají použít k barvení. Patří mezi ně například celík (Solidago), čistec (Stachys), kakost smrdutý (Geranium robertianum), krásnoočko (Coreopsis auriculata a C. calliopsidea), kosatec (Iris), listokvět (Epiphyllum), merlík (Chenopodium), Anaphalis margaritacea, šťovík (Rumex) a violka trojbarevná (Viola tricolor). Půvabnou zelenou získáte slunečnicovými semínky. Po použití (povaří se společně s barveným materiálem) je můžete poházet venku a připravit tak ptákům hostinu. Můžete také použít ovoce a zeleninu z vaší zahrady. Řadu druhů zeleniny můžete servírovat k obědu, zatímco vodu, ve které jste ji vařili, použijete jako barvící lázeň. Z mírně rozvařených špenátových listů získáte nejen výbornou přílohu k jídlu, ale také skvělou barvu na vlnu. Vaříte-li hodinu červené zelí, stále se dá jíst a ještě vám zůstane vývar na barvení. S jeho použitím můžete získat různé odstíny zelené. Nevylévejte vodu, ve které jste vařili řepu nebo mangold. Barví látky na růžovo nebo na žlutozelený odstín. Materiály barvené odvarem z řepy sice po čase trochu vyblednou, stále však zůstávají velmi pěkné.
Alexander 9.srpna 2016 napsal:
Skutečným pokladem jsou pomeranče. Použijte pomerančovou šťávu nebo dužninu v kuchyni. Slupky asi jednu hodinu vařte a odvar použijte k barvení příze nebo plátna. Nádherně syté barvy poskytují ostružiny, borůvky, americké borůvky (Galylussacia baccata - nízký keřík, jehož plody připomínají naše borůvky, přirozeně se vyskytuje v mírném pásu Severní Ameriky, občas se pěstuje i u nás), jahody a maliny. Nejvýraznější tmavě červený odstín získáte, použijete-li maliny. Přibližně půlkilový balíček mražených plodů obarví asi 20 dkg příze. Mražená šťáva z hroznového vína barví na rudo a navíc se snadno používá. Ještě tmavější odstín získáte, pokud použijete hroznový džus z krabice. Namočte přes noc balíček hrozinek a povařte na mírném ohni. Docílíte perlově šedého nebo levandulového zbarvení. Nádhernou růžovou až levandulovou barvu získáte s použitím plodů klikvy. Po smíchání s cukrem můžete vyrobit klikvovou omáčku nebo marmeládu. Výborným barvivem jsou skořápky všemožných ořechů, zejména vlašských. Jádra můžete použít do koláčů a cukroví. Nádherně hnědý odstín, jaký dávají skořápky vlašských nebo pekanových ořechů (plody severoamerického ořechovce pekanového, rod Carya), ale i odštěpky hikorového dřeva (dřevo ořechovce), namočené přes noc do vody. Jasně červené a žluté odstíny poskytuje skořice, kurkuma, zázvor, šafrán, paprika, kari a hořčice. Dalších odstínů a efektů dosáhnete, když zkusíte trochu experimentovat s dobromyslem (oreganem) nebo s nasekanou pažitkou.
Čenek 9.srpna 2016 napsal:
Rychlého účinku dosáhnete instantním čajem nebo kávou. Získáte zajímavé odstíny béžové a hnědé. Kávovou sedlinu ve váčku z pláténka povařte s vlnou - získá sytou čokoládově hnědou barvu. Šípkový čaj barví látky na velmi pěkný odstín tmavě růžové. Různé možnosti nabízejí i potraviny ve sklenicích a konzervách. Pěkných barev docílíte s použitím konzervované řepy, špenátu, okry a borůvek, povaříte-li je asi 30 minut ve vlastním nálevu. Sceďte a do vzniklé tekutiny ponořte vlnu, předem důkladně namočenou. S výsledkem budete rozhodně spokojeni. Pomocí zavařovaných třešní můžete barvit na růžovo. Pokud je odstín vybledlý nebo nejste-li výslednou barvou příliš okouzleni, přebarvěte ji v některé jiné barvící lázni. Tímto způsobem se většinou podaří docílit ještě mnohem zajímavějších odstínů.

Poradit: