Jak přírodně barvit velikonoční vajíčka?

Napsal/a:Annabella
Přidáno:09.08.2016
Počet odpovědí:4 odpovědí


Rady pro: Jak přírodně barvit velikonoční vajíčka?

Radim 9.srpna 2016 napsal:

Tradice barvení velikonočních vajec je nesmírně stará a dodržuje se v mnoha zemích. Způsoby barvení se značně různí, ale žádný z nich není tak pěkný ani tak jednoduchý jako starý zvyk používat k barvení přírodních materiálů. Snad nejlepší na něm je, že se nemusíme ani dnes, v době zničeného životního prostředí, ničeho bát a můžeme jíst obarvená vejce bez obav ze zdravotních následků. Mnoho barvicích prostředků přitom naleznete ve vlastní květinové nebo zeleninové zahrádce, na trávníku pod okny nebo v lesích a polích v okolí vašeho bydliště. Střádejte cibulové slupky. Pečlivě je loupejte a sušte, dokud neztmavnou. Uskladněte je v prodyšném sáčku. Sáčky ze síťoviny musejí mít dostatečně malá oka, abyste nepoztráceli menší kusy slupek. Máte-li dostatečnou zásobu žlutých i červených cibulí, skladujte slupky odděleně. Získáte tak dvě různé barvy. Nikdy je nevařte pohromadě, očekávaný výsledek by se nedostavil. Nejlepší je odvar připravený z dešťové vody (nebo z roztátého sněhu). Už v předstihu si jí nashromážděte dostatečné množství do skleněné nebo smaltované nádoby. Můžete ji skladovat v čistě vymyté sklenici nebo plastové láhvi. 

Cibulové slupky povařte asi hodinu na mírném ohni, dokud není odvar skutečně temný. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, ale
slupky neodstraňujte. 

Zatímco bude odvar chladnout, vyndejte z lednice vajíčka, která chcete obarvit, aby se také ohřála na pokojovou teplotu. Studená vejce by mohla při vaření snadno prasknout a zmařit tak vaše úsilí. Vybírejte raději bílá a zároveň co největší vajíčka. Občas se stává, že se některé skořápky neobarví tak pěkně jako ostatní. Najděte starý povlak nebo několik povlaků na polštáře, nejlépe takové, které už nechcete používat. Tenká, obnošená látka dobře vsakuje vodu, takže se barva ze slupek snadno dostane až ke skořápkám. Natrhejte látku na dlouhé pruhy, asi 3 cm široké a přibližně 1 m dlouhé. Pokud je látka stále dost silná, natrhejte ji na 0,5 cm proužky. Pokud ne, mějte po ruce cívku nití nebo ještě lépe měkkého bílého provázku. Vejce těsně omotejte pruhem látky, přečnívající tkaninu pevně obtočte provázkem nebo nití, zavažte a nechte vařit. Vejce vařte v odvaru z cibule stejně dlouho, jako byste připravovali obyčejná vajíčka na tvrdo. Na mírném plameni vařte asi osm minut, aby se skořápky obarvily co nejlépe.

Po uplynutí této doby vejce po jednom vyndávejte, opět děrovanou lžící. Pokud se na skořápce zachytí cibulové slupky, shoďte je zpátky do hrnce. Vložte vejce do vody o pokojové teplotě nebo o něco teplejší a nechejte vychladnout, dokud se nedají pohodlně držet v ruce.

Po několika minutách vyměňte vodu, aby vejce rychleji chladla, nebo pouze přidejte studenou. Anebo si připravte 2 nádoby, a až budete vyndavat další várku, přemístěte chladnoucí vejce do dalšího hrnce.

Vadim 9.srpna 2016 napsal:

Bude záležet na tom, který týden se právě slaví Velikonoce, i na tom, ve které klimatické oblasti žijete. Pěkné otisky vytvářejí květy hyacintů a vajíčko se pod nimi dokonce obarví na modro.

Květy narcisů, pokud je opatrně přitisknete, aby ležely pěkně naplocho, dodají obtiskům žlutý odstín.

Květy kdoule a okvětní lístky růží obarví skořápku narůžovo.

Zapátrejte v trávě nebo na blízkém poli po mladých listech řebříčku. Jejich jemné lístky, připomínající kapradinu, zanechávají dokonalý otisk. Pěkné jsou i lístky jetele nebo kapradin. Nezapomeňte ani na půvab sušených travin, které vám zůstaly ze zimní výzdoby a ještě stále drží tvar. Nepohrdejte plevely - řada z nich vypadá zajímavě a zanechá na skořápkách stejně půvabné otisky jako pěstované rostliny.

Nesbírejte mnoho rostlinného materiálu najednou. Některé rostliny by vám mohly uvadnout nebo se zkroutit ještě dřív, než je stačíte použít. Vždycky se přece můžete vrátit pro další. Zpočátku zkoušejte spíše takové listy a květy, které budou bez problémů ležet naplocho a dobře přilnou ke skořápce vajíčka. Ty zanechají nejvýraznější otisk.

Než začnete, položte na stůl, na kterém budete pracovat, měkký ručník. Připravte si ostré nůžky na stříhání látky a rostlinného materiálu, budete je potřebovat. Jste-li pravák, uchopte vejce do levé ruky, zasuňte pod něj pruh látky a prsty přitiskněte. Přiložte na látku snítku kapradiny, list nebo květ a pevně přiviňte ke skořápce. Přiložte další lístek nebo květinu, překryjte látkou a pevně utáhněte. Stejným způsobem pokračujte, dokud nepokryjete celé vajíčko. Potom látku přehněte a omotejte vejce ještě na výšku, abyste mohli rostlinkami ozdobit i vrcholy. Nevzdávejte se, pokud se vám nebude dařit hned napoprvé. S trochou praxe se tuto metodu dobře naučí i děti. Možná se vám hned nepovede pokrýt celé vajíčko květinami a ani to není potřeba. Vždyť ozdobená vajíčka vypadají pěkně právě díky kontrastu mezi světlými místy a hnědými plochami.

Důkladně vejce několikrát obtočte úzkým proužkem látky nebo provázkem, aby látka pevně přilnula, a přitom opatrně utahujte. Tím zajistíte, aby se látka v barvící lázni neuvolnila. Vajíčka vkládejte do vroucí vody opatrně, pomocí děrované lžíce. Zkontrolujte, zda jsou celá ponořená. Ve 4 litrovém hrnci byste měli najednou vařit nejvýše 4 - 5 vajec.

Po odstranění obalu vejce položte na několik vrstev savého papíru a nechejte důkladně oschnout. Aby se pěkně leskla, natřete je ještě zatepla nějakým nelepkavým stolním olejem. K potírání použijte měkký hadřík. Naleštěná vajíčka vás určitě okouzlí, lesk totiž dodá skutečný půvab světlejším otiskům rostlin i hnědému nebo rezavému pozadí.

Vajíčka, ozdobená obrysy květů nebo lístků, vyniknou na nízké misce nebo v pěkném, pestře nabarveném košíku.

Vašek 9.srpna 2016 napsal:
Pokud chcete, můžete na vajíčka místo klasického přírodního barvení napsat voskovkou jména, anebo obě techniky zkombinovat. Můžete také vystříhat drobné obrázky z tenké ohebné lepenky nebo čtvrtky a přiložit je na vajíčka spolu s rostlinným materiálem. Nejoblíbenějším motivem jsou velikonoční zajíčci a kuřátka. Nemusíte se vůbec bát svěřit barvení vajec dětem. Když některé z nich trochu napraskne, můžete jej klidně sníst. Barva, která se dostane dovnitř, je totiž dokonale neškodná.
Josef 9.srpna 2016 napsal:
Vejce můžete obarvit už několik dnů před svátky. Po uvaření je vraťte zpět do proložky a uchovávejte v chladničce. Vydrží stejně dlouho jako obyčejná natvrdo uvařená vejce. Když vyjmeme vejce z chladničky, může být olejový film trochu matný. Při pokojové teplotě se však za chvíli opět krásně lesknou. K barvení vajec můžete použít i řadu dalších přírodních materiálů. Někdo používá šťávu z řepy, nebo dokonce kávovou sedlinu. V Rusku se přesnicová (přesnice neboli pascha (hebrejsky pesach) je židovský svátek nekvašených chlebů, slaví se po prvním jarním úplňku a připomíná vyvedení Izraelců z Egypta) a velikonoční vejce tradičně barví nazeleno koniklecem (Pulsatilla). V Anglii se vejce barví hlodášem nebo kručinkou, což jsou žlutě kvetoucí keře. Nemáte pod vlivem této inspirace chuť experimentovat s dalšími rostlinami z vaší zahrady?

Poradit: