Jak uvařit brambory?

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:24.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Jak uvařit brambory?

0/5
   ( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Někdy se může stát, že nám brambory při zimním skladování namrznou. Nasládlá chuť namrzlých brambor obvykle zmizí, když je uskladníme na pět dní v teplotě 18 až 20°C.

Nazelenalé brambory nikdy k přípravě jídel nepoužíváme, jsou zdraví škodlivé, protože obsahují jedovatý solanin.

Nejzdravější je vařit brambory ve slupce, protože pod ní je nejvíce vitamínů a cenných živin. Staré brambory však loupat musíme, ve slupce a klíčcích bramborách je na jaře jedovatý solanin.

Nové brambory půjdou snáze očistit, když je nejdříve namočíme na patnáct až dvacet minut do studené osolené vody. Můžeme je také krátce smočit v horké vodě a potom ihned ve studené. Očištěné brambory vkládáme do malého množství vroucí vody. Zmírníme oheň a dále vaříme na mírném ohni. Při prudkém varu by se na povrchu rozvařily a popraskaly, ale uvnitř by zůstaly tvrdé. Oloupané brambory se rychleji uvaří, přidáme-li do vody kromě kmínu a soli i kousíček másla nebo rostlinného tuku. Budou chutnější a zachová se v nich více vitamínů.

Při vaření můžeme k bramborům občas pro změnu do vody přidat dva až tři stroužky česneku, bobkový list, trošku kopru, petrželové či celerové natě.

Staré brambory budou mít mnohem lepší chuť, když do vody kromě kmínu a petrželové natě přidáme ještě celou cibuli.

Slupka brambor při vaření nepopraská, když do vody přidáme trošku octa nebo větší množství soli. Do vody také můžeme přidat jednu až dvě lžičky okurkového nebo zelného láku.

Na starých bramborách se někdy během vaření objevují modré skvrny. Zabráníme tomu, přidáme-li do vody, ve které brambory vaříme, trochu octa.

Brambory vařené ve slupce snadněji oloupeme, když je hned po uvaření přelijeme studenou vodou.

Brambory vařené v páře budou nejen velmi chutné, ale navíc neztratí tolik vitamínů jako při vaření ve vodě.

Poradit:

s