Všeobecná pravda o ovoci

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:01.03.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Všeobecná pravda o ovoci

0/5
   ( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Ovoce je významný zdroj vitamínů, především vitamínu C, ale i nerostných a dalších výživných látek. Nejvíce vitamínu C obsahují citrusové plody, černý a červený rybíz, lesní plody, angrešt, jahody a šípky. Protože je vitamín C citlivý na světlo, teplo a okysličování, konzumujeme ovoce především v syrovém stavu.

Všechno ovoce musíme před použitím dobře omýt. Nikdy ho nemáčíme, aby se nezničily vitamíny, ale pečlivě oplachujeme pod proudem studené vody. Pevné větší plody ještě vytřeme dosucha čistou utěrkou. Jahody, maliny, rybíz a další drobné měkké plody proplachujeme na sítu a necháme dobře odkapat.

U nás jsou nejrozšířenějším ovocem jablka, která můžeme konzumovat prakticky celý rok. Před použitím je omyjeme, ale neloupáme, protože tím se ochuzujeme o vitamíny. Navíc oloupané jablko rychle hnědne a ztratí další část cenných vitamínů. Pokud musíme slupku oloupat, nevyhazujeme ji, ale můžeme ji usušit a použít na přípravu čaje. 

Poradit: