Tipy a triky na přípravu marmelád



Další rady na téma: Tipy a triky na přípravu marmelád

Admin 23.června 2016 napsal:

Džemy a marmelády je lepší vařit s krátkými přestávkami. Například jahody nebo jiné ovoce zalijeme horkou šťávou, uvedeme do varu a vaříme sedm až deset minut. Necháme osm až deset hodin odpočinout, znovu uvedeme do varu a vaříme sedm až deset minut. Celé opakujeme třikrát až čtyřikrát. Mícháme novou dřevěnou vařečkou.

Některé džemy, například višňový, jsou dlouho řídké a jejich vaření se protahuje. Chceme-li, aby rychleji zhoustly, musíme do nich přidat trochu citrónové šťávy nebo jablečného želé.

Džem nezcukernatí, přidáme-li do něho při vaření trošku citrónové šťávy nebo kyseliny citrónové.

Maliny, zahradní i lesní jahody a višně bez pecek musíme nejdříve posypat pískovým cukrem, postavit dvanáct až čtrnáct hodin na chladné místo a potom z nich teprve vařit džem.

Chceme-li zjistit, zda jsou džem nebo marmeláda hotové, nalijeme kapku na savý papír. Když se kolem kapky neutvoří mokrá skvrna, můžeme je ještě horké plnit do sklenic.

Džem můžeme také vařit v tlakovém hrnci, ale nesmí být hliníkový. Vezmeme obvyklý poměr, například jahod a cukru, a povaříme pět až deset minut na velmi slabém ohni. Barva ovoce se nezmění a vitamíny se lépe uchovají než při obvyklém postupu vaření.

Pěnu sbírat nemusíme, protože zůstane na stěnách hrnce.



Přidej radu k tématu:

s