Triky na přípravu čajů

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:01.03.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Triky na přípravu čajů

Admin 23.června 2016 napsal:

Čaj nikdy nevaříme, ale pouze spařujeme vařící vodou. Vodu k přípravě čaje nesmíme nikdy příliš dlouho vařit, protože převařená voda zkazí chuť čaje, sníží jeho výživnou hodnotu i vůni. Kvalita čaje se také zhorší, když vodu ohříváme, znovu převařujeme nebo když do vařící vody dolijeme studenou a znovu přivedeme do varu.

Chuť a vůně čaje se také zhorší, když ho budeme spařovat blízko syrového masa, ryb, sádla nebo potravin s výrazným zápachem. Hotový čaj nikdy nestavíme na horkou plotnu, a také ho zásadně neohříváme. Ztratil by chuť i vůni.

Přidáme-li do konvice společně s lístky čaje jednu kostku cukru, bude nápoj silnější a aromatičtější.

Někteří lidé se mylně domnívají, že přidáním citrónové nebo grapefruitové šťávy získají méně silný čaj. Změní se pouze jeho barva a vůně, ale nikoliv síla. Vznikne však nápoj, který rychle uhasí žízeň a zároveň přispěje k obnově ztracených sil, i když značná část vitamínů se zničí.

Šípkový čaj pijeme po celý rok, zejména ale v zimě a v předjaří. Ztráty vitamínu C omezíme, připravujeme-li ho z drcených šípků, které necháme vyluhovat ve studené vodě asi půl hodiny. Pak vše přivedeme k bodu varu, odstavíme a necháme ještě čtvrt hodiny vyluhovat. Na šálek vody dáváme lžičku šípků. Hotový nápoj zcedíme přes hustou tkaninu, která zachytí jemné dráždivé chloupky.

Velmi zdravé jsou různé bylinkové čaje, kterých je v poslední době na našem trhu velký výběr. Bylinky nevaříme, pouze spaříme vroucí vodou a necháme patnáct až dvacet minut vyluhovat. Mátovou nať a květ černého bezu vyluhujeme pouze pět až deset minut. Bylinkové čaje sladíme medem.

Poradit: