Jak na různé druhy těst?

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:26.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Jak na různé druhy těst?

0/5
   ( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Křehké linecké těsto nezpracováváme déle než dvě až tři minuty, jinak bude pečivo tvrdé. Těsto bude tvárnější, když ho na chvíli dáme do chladničky a pak do něho rychle zapracujeme vaječný žloutek.

Listové těsto musíme před tvarováním dát nejméně na hodinu na chladné místo nebo do chladničky. Ochlazené těsto půjde lépe rozválet a nebude se lepit na vál. Pečivo z listového těsta potíráme vajíčkem pouze na povrchu, nikoliv po stranách. Těsto by potom nelístkovalo.

Měkké lepkavé těsto půjde snadněji rozválet, pokryjeme-li ho pergamenovým papírem. Místo válečku můžeme také použít láhev naplněnou studenou vodou.

Lepkavé bramborové těsto bez problémů rozválíme, když váleček dobře namažeme rostlinným olejem.

Tence vyválené těsto se při přendávání na plech nepotrhá, posypeme-li ho lehce moukou, navineme na váleček a nad plechem opatrně rozvineme.

Smažená těsta nebudou tak mastná, budeme-li je smažit na prudkém ohni a přidáme-li do tuku na smažení lžíci octa. Máslo na smažení nepoužíváme. 

Moučníky z listového těsta musíme klást do silně vyhřáté trouby, kterou pak nesmíme nejméně deset minut otvírat, jinak pečivo nevyskočí, ale naopak klesne.

Výrobky z nekynutého těsta budou nadýchanější, přidáme-li do něho lžíci koňaku.

Při pečení se těsto bude zvedat rovnoměrně, zapíchneme-li do něho několik makarónů.

Poradit: