Krůtí maso je velmi chutné a rozmanité. Krůta a krocan totiž mají na prsou bílé, na bocích tmavší a na stehnech velmi tmavé maso. Při porcování dbáme na to, aby každý na talíř dostal všechny druhy.
Dobře vykrmené husy a kachny se hodí především k pečení. Jsou chutné a mají zvláštní aroma.
Slepičí maso bude jemné a bílé, když je před vařením zevnitř vytřeme citrónem, nebo když do vody, ve které slepici vaříme, přidáme lžičku octa.
Starší husy, kachny a krůty nejprve v troubě podusíme (přiklopíme je druhým pekáčem), teprve když změknou, odstraníme vrchní pekáč a drůbež pečeme.
Zvlášť jemnou chuť mají kuřata, která nejdříve uvaříme v páře a potom rozporcovaná na tuku opečeme. Kuřecí maso můžeme také připravit dušené. Nejdříve kousky masa zprudka opečeme na tuku, přidáme koření a přísady podle chuti, podlijeme vývarem, případně bílým vínem, a dusíme zvolna na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Kuře, které budeme péci v troubě, nejdříve na povrchu i zevnitř osolíme, položíme na pekáč prsíčky dolů a klademe do rozpálené trouby. Kuře můžeme obložit slaninou, potřít olejem nebo máslem. Podle potřeby podlijeme vývarem nebo horkou vodou. Po čase kuře obrátíme, aby se opeklo z obou stran. Do masa nepícháme, aby nevytekla šťáva. Kuře také můžeme před pečením naplnit nádivkou. Potřeme-li kuře před pečením hustou smetanou nebo poprášíme-li ho jemně moučkovým cukrem, utvoří se na něm při pečení chutná růžová kůrčička.
V troubě můžeme připravit kuře bez tuku, které bude chutnat jako grilované. Na suchý pekáč dáme vrstvu soli tak, aby pokrývala celé dno. Spotřebujeme necelý kilogram soli. Na sůl položíme omyté a očištěné kuře, které už nesolíme. Dáme do trouby a asi po čtyřiceti minutách můžeme podávat na stůl. Sůl můžeme vysušit a znovu použít.
Stejně rychle a také bez tuku upečeme kuře na talíři. Omyté a očištěné kuře položíme na hluboký talíř, osolíme a dáme do trouby. V tomto případě získáme i trochu šťávy, ke které můžeme přidat máslo a omastit s ní přílohu.
Před pečením krůty obalíme stehna a prsíčka plátky slaniny. Klademe na pekáč s rozpáleným tukem nejdříve prsíčky dolů a při pečení krůtu obracíme, aby se opekla ze všech stran. Pečeme dvě až tři hodiny. Podléváme vývarem z drůbků.
Pečená husa nebo kachna budou mít křupavou kůrčičku, když je na konci pečení vyndáme z trouby, postříkáme studenou vodou a dáme zpátky do trouby dopéct.
U tučné husy se někdy při pečení připaluje kůže. Zabráníme tomu, postříkáme-li husu před pečením studenou vodou. Příliš tučné husy stahujeme, kůži ponecháváme jen na stehnech a na křídlech.
Někdy se stane, že drůbež při pečení začne hnědnout, ale ještě není hotová. Přikryjeme ji shora pergamenem nebo alobalem a pečeme dál. Nemáme-li po ruce alobal, můžeme použít papír potřený tukem.
Krůtí maso je velmi chutné a rozmanité. Krůta a krocan totiž mají na prsou bílé, na bocích tmavší a na stehnech velmi tmavé maso. Při porcování dbáme na to, aby každý na talíř dostal všechny druhy.
Dobře vykrmené husy a kachny se hodí především k pečení. Jsou chutné a mají zvláštní aroma.
Slepičí maso bude jemné a bílé, když je před vařením zevnitř vytřeme citrónem, nebo když do vody, ve které slepici vaříme, přidáme lžičku octa.
Starší husy, kachny a krůty nejprve v troubě podusíme (přiklopíme je druhým pekáčem), teprve když změknou, odstraníme vrchní pekáč a drůbež pečeme.
Zvlášť jemnou chuť mají kuřata, která nejdříve uvaříme v páře a potom rozporcovaná na tuku opečeme. Kuřecí maso můžeme také připravit dušené. Nejdříve kousky masa zprudka opečeme na tuku, přidáme koření a přísady podle chuti, podlijeme vývarem, případně bílým vínem, a dusíme zvolna na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Kuře, které budeme péci v troubě, nejdříve na povrchu i zevnitř osolíme, položíme na pekáč prsíčky dolů a klademe do rozpálené trouby. Kuře můžeme obložit slaninou, potřít olejem nebo máslem. Podle potřeby podlijeme vývarem nebo horkou vodou. Po čase kuře obrátíme, aby se opeklo z obou stran. Do masa nepícháme, aby nevytekla šťáva. Kuře také můžeme před pečením naplnit nádivkou. Potřeme-li kuře před pečením hustou smetanou nebo poprášíme-li ho jemně moučkovým cukrem, utvoří se na něm při pečení chutná růžová kůrčička.
V troubě můžeme připravit kuře bez tuku, které bude chutnat jako grilované. Na suchý pekáč dáme vrstvu soli tak, aby pokrývala celé dno. Spotřebujeme necelý kilogram soli. Na sůl položíme omyté a očištěné kuře, které už nesolíme. Dáme do trouby a asi po čtyřiceti minutách můžeme podávat na stůl. Sůl můžeme vysušit a znovu použít.
Stejně rychle a také bez tuku upečeme kuře na talíři. Omyté a očištěné kuře položíme na hluboký talíř, osolíme a dáme do trouby. V tomto případě získáme i trochu šťávy, ke které můžeme přidat máslo a omastit s ní přílohu.
Před pečením krůty obalíme stehna a prsíčka plátky slaniny. Klademe na pekáč s rozpáleným tukem nejdříve prsíčky dolů a při pečení krůtu obracíme, aby se opekla ze všech stran. Pečeme dvě až tři hodiny. Podléváme vývarem z drůbků.
Pečená husa nebo kachna budou mít křupavou kůrčičku, když je na konci pečení vyndáme z trouby, postříkáme studenou vodou a dáme zpátky do trouby dopéct.
U tučné husy se někdy při pečení připaluje kůže. Zabráníme tomu, postříkáme-li husu před pečením studenou vodou. Příliš tučné husy stahujeme, kůži ponecháváme jen na stehnech a na křídlech.
Někdy se stane, že drůbež při pečení začne hnědnout, ale ještě není hotová. Přikryjeme ji shora pergamenem nebo alobalem a pečeme dál. Nemáme-li po ruce alobal, můžeme použít papír potřený tukem.
Husu či kachnu také můžeme péci s jablky.