Jak na perfektní minutky?

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:24.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Jak na perfektní minutky?

0/5
   ( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Z kvalitnějších druhů masa můžeme připravovat minutky. Z hovězího se na minutky hodí svíčková a roštěnec, z telecího a vepřového masa kýta a panenská, kotlety a plátky z krkovice, ze skopového kýta a hřbet. Na minutku můžeme použít i kuřecí maso.

Maso nejdříve opláchneme, očistíme od blan a tuku, nakrájíme, osušíme utěrkou a jen velmi lehce naklepeme paličkou. Bifteky naklepáváme pouze klouby ruky sevřené v pěst.

Kotlety a roštěnky po krajích na několika místech nařízneme, aby se na rozpáleném tuku nezkroutily.

Hovězí můžeme předem potřít olejem a nechat chvilku odležet.

Maso nikdy nesolíme předem, ale až v závěru tepelné úpravy.

Na přípravu minutek používáme velkou a těžkou pánev, nejlépe litinovou. Pro přípravu masa bez tuku používáme teflonovou pánev. Maso klademe na rozpálený tuk a opékáme čtyři až šest minut. Do masa nepícháme vidličkou, aby nevytekla šťáva, ale obracíme ho dřevěnou lopatkou.

Smažené řízky nebo kotlety budou měkčí, když je před obalováním potřeme směsí citrónu a oleje a necháme jednu až dvě hodiny v klidu uležet. Řízky nebo karbanátky obalujeme v mouce a strouhance až těsně před smažením. Jinak se strouhanka rozmočí a zkazí vzhled i chuť hotového výrobku.

Tuk musíme před smažením dobře rozehřát a jednotlivé kousky masa naklást na pánev tak, aby se při smažení navzájem nedotýkaly. Tuk použijeme pouze jednou, protože přepalovaný tuk je zdraví škodlivý. Smažíme-li více řízků najednou, použijeme raději dvě pánve. Aby se tuk nepřepaloval, vložíme do pánve několik koleček mrkve.

Při smažení nepřikrýváme pánev nikdy pokličkou, protože pára by smaženému masu dodala příchuť masa dušeného.

Tuk nebude při smažení vystřikovat, když předem posypeme dno pánve špetkou soli.

Poradit: