Stále více investorů na českém trhu diverzifikuje portfolia, aby uchránila jejich hodnotu před rostoucí inflací. Vedle tradičních aktiv, jako je investiční zlato nebo nemovitosti, se tak do popředí pozornosti dostávají komodity. Mezi ty perspektivní patří i emisní korporátní dluhopisy se zaměřením na lesní výrobu - dřevní hmota.
Vytvořte si vlastní značku - výroba puzzle a her pro děti. Sestavte si vlastní PUZZLE. Puzzle továrna je na to ideální servis.
Rady pro: Jak zachovat cenné vitamíny při vaření luštěnin?
0/5
( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:
Luštěniny jsou důležitou složkou potravy zejména pro vysoký obsah vlákniny. Neobsahují však s výjimkou sóji plnohodnotné bílkoviny, a proto nemají takovou výživnou hodnotu jako maso, ryby, vejce či mléko. Při podávání je proto doplňujeme potravinami s obsahem plnohodnotných bílkovin.
Sójové boby jsou výjimkou mezi luštěninami. Na rozdíl od nich totiž obsahují i plnohodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vápník a B vitamíny, takže plně nahrazují maso. Naučíme-li se je rozmanitě připravovat, obohatíme tím jídelníček o zdravou, chutnou a přitom levnou složku.
Dříve než dáme luštěniny vařit, musíme je pečlivě přebrat a odstranit z nich drobné kamínky, písek a jiné příměsi. Potom je pečlivě propláchneme studenou vodou. Luštěniny potřebují ke změknutí dlouhou dobu varu. Aby byly rychleji hotové, namáčíme je přebrané a omyté do studené vody. Fazole, hrách a sóju musíme máčet přes noc, čočku stačí namočit na několik hodin.
Luštěniny vaříme v té vodě, v níž byly namočeny, protože se do ní vyluhují vitamíny a minerály. Nevyvaří-li se všechna voda při vaření, nevyléváme ji, protože obsahuje velké množství cenných látek, ale použijeme ji dále při vaření.
Doba vaření luštěnin se zkrátí, použijeme-li tlakový hrnec. Musíme však vzít v úvahu, že luštěniny značně zvětší svůj objem, a naplnit hrnec pouze do poloviny.
Luštěniny jsou důležitou složkou potravy zejména pro vysoký obsah vlákniny. Neobsahují však s výjimkou sóji plnohodnotné bílkoviny, a proto nemají takovou výživnou hodnotu jako maso, ryby, vejce či mléko. Při podávání je proto doplňujeme potravinami s obsahem plnohodnotných bílkovin.
Sójové boby jsou výjimkou mezi luštěninami. Na rozdíl od nich totiž obsahují i plnohodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vápník a B vitamíny, takže plně nahrazují maso. Naučíme-li se je rozmanitě připravovat, obohatíme tím jídelníček o zdravou, chutnou a přitom levnou složku.
Dříve než dáme luštěniny vařit, musíme je pečlivě přebrat a odstranit z nich drobné kamínky, písek a jiné příměsi. Potom je pečlivě propláchneme studenou vodou. Luštěniny potřebují ke změknutí dlouhou dobu varu. Aby byly rychleji hotové, namáčíme je přebrané a omyté do studené vody. Fazole, hrách a sóju musíme máčet přes noc, čočku stačí namočit na několik hodin.
Luštěniny vaříme v té vodě, v níž byly namočeny, protože se do ní vyluhují vitamíny a minerály. Nevyvaří-li se všechna voda při vaření, nevyléváme ji, protože obsahuje velké množství cenných látek, ale použijeme ji dále při vaření.
Doba vaření luštěnin se zkrátí, použijeme-li tlakový hrnec. Musíme však vzít v úvahu, že luštěniny značně zvětší svůj objem, a naplnit hrnec pouze do poloviny.