Jak uvařit rýži a na co si dát pozor.

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:25.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Jak uvařit rýži a na co si dát pozor.

0/5
   ( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Rýže je lehce stravitelná a obsahuje něco vitamínů i bílkovin.


Před vařením rýži přebereme, v cedníku propláchneme. Zrnka rýže sypeme do vroucí osolené vody, aby se nerozvařila. Během vaření rýži nemícháme, ale pouze několikrát zlehka zatřepeme hrncem, ve kterém ji vaříme.

 

Rýže se nerozvaří, když do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka nebo lžíci citrónové šťávy na litr vody.


Rýže bude bílá, když do ní při vaření přidáme několik kapek citrónu.


Potřeme-li nádobu, ve které budeme vařit rýži, zlehka olejem nebo přidáme-li do rýže během vaření kousek másla, nebude se lepit ke stěnám nádoby.


Vyvaří-li se voda, ale rýže není ještě měkká, přidáme do hrnce trochu vroucí vody. Nikdy nepřidáváme vodu studenou.

 

Dušenou rýži můžeme připravovat i v troubě. V tomto případě musíme pečlivě odměřit množství použité vody. Na jeden šálek rýže počítáme jeden a půl šálku vody.

V obchodech se občas dostane takzvaná naturální rýže. Je zbavena pouze plev, takže obsahuje ve srovnání s loupanou rýží mnohem větší množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny z povrchové vrstvy zrn. Vyžaduje delší dobu vaření než obyčejná rýže, asi tři čtvrtě hodiny. Tuto dobu můžeme zkrátit namáčením rýže asi dvanáct hodin před přípravou. Při vaření počítáme na jeden díl naturální rýže dva díly vody.

Poradit: