Jak správně uvařit různé luštěniny?

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:25.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Jak správně uvařit různé luštěniny?

0/5
   ( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Fazole rychleji uvaříme, když během varu přilijeme do hrnce asi třikrát až čtyřikrát za sebou trochu studené vody. Doba vaření se tak může zkrátit na pouhých čtyřicet minut.

V začátku vaření nepřidáváme k luštěninám sůl, cukr, tuk ani ocet protože by se prodloužila doba vaření. Všechny příchutě přidáváme, až když luštěniny začínají měknout.

Uvařené sójové boby můžeme umlít na masovém strojku a použít místo části masa při přípravě sekané. Dobu vaření sójových bobů můžeme podstatně zkrátit, uložíme- li je propláchnuté a namočené ve vhodné uzavřené nádobě do mrazničky. Potom je nerozmrazené vkládáme do vařící vody nebo zeleninového vývaru.

Hrách má těžko stravitelnou slupku, proto ho k přípravě kaší a polévek lisujeme přes síto. Musíme ho lisovat ještě horký, aby se v kaši neutvořily hrudky.

Kroupy jsou v naší kuchyni neprávem opomíjeny, a přitom jsou velmi zdravé a výživné. Před přípravou Je musíme přebrat, propláchnout a nechat přes noc namočé ve vodě· Před vařením přidáme do vody trošku tuku. Můžeme je přidávat do polévek, podávat je naslano jako přílohy i z nich zhotovovat řadu pokrmů.

Také ovesné vločky jsou velmi zdravé, kaloricky hodnotné a přitom lehce stravitelné. Připravujeme z nich chutné polévky a kaše. Jako jedinou obilovinu je můžeme jíst i za syrova. Chceme-li urychlit přípravu vločkové kaše, pak navečer vločky zalijeme vodou v nadobě, ve které je budeme nazítří vařit, a necháme je stát do druhého dne. Vločky nabobtnají a příprava kaše se zkrátí až o polovinu potřebného času.

Také jáhly a pohanku bychom měly zařazovat do jídelníčku častěji. Před vařením je ale musíme přebrat a aspoň třikrát spařit a propláchnout horkou vodou, jinak budou nahořklé. Upravujeme je naslano i nasladko.

Poradit: