Jak si zakonzervovat houby?

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:25.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Jak si zakonzervovat houby?

0/5
   ( 0 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Houby můžeme konzervovat buď sterilací teplem, nebo v octovém nálevu, v soli, můžeme je sušit nebo zmrazovat.

Ke konzervování vybíráme pouze zdravé, čerstvé a dobře očištěné houby.

Nejbezpečnějším způsobem konzervování hub je sušení. Nasucho očištěné houby sušíme při mírném proudění vzduchu teplého do 40 až 50 °C. Můžeme použít starou pec, starý sporák či jiná kamna zvolna sálající tepelnou energii.

Houby lze sušit i na slunci. Nikdy je však nenecháváme přes noc venku, aby nenavlhly. Dobře usušené houby nemají ztmavnout, nesmějí být elastické, ale nemají se ani drobit.

Můžeme si vyzkoušet i netradiční způsob sušení hub v chladničce. Můžeme k tomu použít například chladničku na chatě nebo chalupě, kterou většinou necháváme přes týden zapnutou. Na plátky nakrájené houby umístíme do nejspodnější části chladničky. Budou usušené za deset až patnáct dní. Potom je uložíme na suchém a tmavém místě v uzavřené nádobě jako ostatní usušené houby. Při sušení v chladničce jsou houby mekčí než při sušení teplem, ale jejich chuť je stejná, navíc se na ně při sušení nepráší.

Někdy se nám stane, že nám usušené houby zvlhnou. V tomto případě je musíme usušit v mírně vyhřáté troubě, jinak by zplesnivěly a zkazily se.

Ze sušených hub můžeme připravit houbový prášek, který používáme jako koření k dochucení polévek a omáček. Dobře usušené houby roztlučeme v hmoždíři a prášek přesijeme přes jemné síto, nebo můžeme usušené houby rozmixovat v mixéru. Prášek nasypeme do skleněné nádoby, dobře uzavřeme a postavíme na suché místo.

Houby můžeme také sterilovat ve vlastní šťávě. Zdravé a čerstvé houby dobře očistíme, opereme, nakrájíme a dvacet minut mírně podusíme ve vlastní šťávě. Naplníme jimi sklenice, uzavřeme víčkem a dáme na čtyřicet až padesát minut sterilovat při teplotě 100°C. Po čtyřiadvaceti hodinách sterilujeme znovu třicet minut a za další dva dny ještě jednou třicet minut. Sterilované houby si zachovávají téměř stejnou vůni a chuť jako houby čerstvé.

Velmi oblíbenou a pikantní přílohou jsou houby v octě. Nakládáme jen drobné houby buď celé, nebo rozpůlené. Povaříme je ve vodě s octem, kořením a trochou cukru. Povařené houby dáme do sklenic, zalijeme vodou, ve které se houby vařily, uzavřeme víčkem a sterilujeme třicet minut při teplotě 100°C.

Chceme-li mít čirý a průzračný nálev vaříme zvlášť houby a zvlášť octový nálev. Houby vaříme asi deset až dvacet pět minut. Jsou hotové, když začínají klesat ke dnu. Při vaření hub sbíráme z povrchu pěnu.

Poradit:

s