Příprava a skladování polévkové zeleniny.

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:24.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Příprava a skladování polévkové zeleniny.

5/5
   ( 1 hlasů)
Admin 23.června 2016 napsal:

Polévkovou zeleninu také můžeme zmrazit. Omytou mrkev, petržel a celer nahrubo nastrouháme, pórek nakrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky a tři minuty předvaříme. Ve velké míse všechnu zeleninu důkladně promísíme. Pak ji lžící vkládáme do sáčků v jednotlivých dávkách. Takto připravenou zeleninu můžeme v mrazničce skladovat až tři měsíce. Zmrazenou zeleninu vkládáme rovnou do vroucí vody nebo do polévky.

Zeleninu je ale nejvhodnější skladovat syrovou ve sklepě nebo ji zmrazit. V některých letech se ale může stát, že na zahradě sklidíme opravdu bohatou úrodu zeleniny, sklep i mrazničku plnou a stále nám nějaká zelenina zbývá. Můžeme vyzkoušet následující recept na přípravu zeleninové směsi do polévky. Její příprava trvá asi tři hodiny a vydrží nám pět až šest měsíců: Omyjeme, očistíme a nařežeme 3 kg mrkve, 2 kg Cibule, 1 kg petržele, 2 kg rajčat, 1 a půl kg sladké papriky a 1 kg květáku. Všechno semeleme na masovém strojku a přidáme 750 g soli. Promícháme a dáme do půllitrových sklenic a upěchujeme dřevěnou paličkou. Do každe sklemce nalijeme asi centimetrovou vrstvu oleje a uzavřeme ji víčkem. Sterilizujeme čtyřicet minut.

Vařenou zeleninu, kromě květáku, nesmíme dlouho nechávat ve vodě, protože by se zhoršila její chuť. Ihned po uvaření vodu slijeme přes síto a upotřebíme při přípravě jiných pokrmů, třeba polévky. Nemůžeme-li uvařenou zeleninu ihned zkonzumovat, ohřejeme ji později nad párou. 

Dáme-li do otevřené sklenice s naloženou zeleninou nahoru strouhaný křen, nebude zelenina plesnivět, a navíc její chuť se značně zlepší.

Poradit:

s