Jak odstranit nepříjemné pachy
Jak odstranit nepříjemné pachy z domácnosti
Nepříjemné pachy dokážou zkazit atmosféru v každé domácnosti. Ať už jde o zápach z kuchyně, odpadků, kouře nebo zatuchlých prostor, je důležité vědět, jak je účinně odstranit a předcházet jim. V tomto článku se dozvíte, jak odstranit nepříjemné pachy pomocí jednoduchých domácích triků i speciálních přípravků.
Proč vznikají nepříjemné pachy?
Zápachy vznikají z různých zdrojů – mohou to být zbytky jídla, odpadky, kouř, plísně, vlhkost nebo i zvířecí pachy. Často se do vzduchu uvolňují těkavé sloučeniny, které naše smysly vnímají jako zápach.
Jak odstranit nepříjemné pachy v domácnosti?
Prvním krokem je najít a odstranit zdroj zápachu. Pokud to není možné, je potřeba pachy neutralizovat nebo zamaskovat.
Domácí způsoby odstranění pachů
Ocet, soda a bylinky patří mezi nejpoužívanější domácí pomocníky.
-
Ocet má skvělé neutralizační účinky. Můžete ho nalít do misky a nechat v místnosti působit několik hodin, nebo otřít povrchy vodou s octem. Pomáhá hlavně proti zápachu z kuchyně nebo odpadků.
-
Jedlá soda (soda bikarbona) je vynikající pohlcovač pachů. Nasypte ji do misky a umístěte tam, kde je zápach, nebo ji nasypte do odpadkového koše či ledničky.
-
Káva také dobře pohlcuje zápach, dejte použité kávové zrno do misky v místnosti.
-
Bylinky a citrusy – například rozmarýn, máta, levandule nebo plátky citronu či pomeranče pomáhají vytvořit příjemnou vůni.
Speciální prostředky a čističe vzduchu
Pokud domácí způsoby nestačí, můžete využít:
-
Osvěžovače vzduchu a difuzéry esenciálních olejů
-
Aktivní uhlí – skvělé pohlcovače pachů, které se dají koupit v sáčcích nebo boxech
-
Čističky vzduchu s HEPA filtrem a ionizátorem, které zlepšují kvalitu vzduchu
Prevence zápachu
Prevence je vždy nejlepší řešení. Dodržujte pravidelný úklid, vynášejte odpadky často, udržujte ledničku čistou a odstraňujte zbytky jídla. Vlhkost snižujte větráním, abyste předešli plísním a zatuchlému zápachu.
Odstranit z kuchyně nepříjemný zápach, který vzniká při vaření kysaného zelí, nám pomůže plátěný hadřík namočený do octa, který položíme na pokličku hrnce se zelím.
Postavíme-li do skříňky, ve které uchováváme potraviny, nádobku s rozmělněným dřevěným uhlím, bude pohlcovat všechny vedlejší pachy. Čas od času musíme uhlí vyměnit.
Specifický zápach z chlebníku odstraníme, když ho vytřeme čistým hadříkem namočeným do octa a potom vyvětráme.
Nepříjemný zápach z termosky odstraníme, když ji vypláchneme vodou, do které jsme přidaly ocet.
Z kovové krabičky zmizí nepříjemný zápach, když v ní necháme shořet několik sirek.
Kuchyňské nádobí občas načichne některou potravinou; musíme ho pak vymýt horkou vodou s octem. Na dva litry vody použijeme dvě polévkové lžíce octa.