K přípravě jídel se nejlépe hodí nádobí z nerezavějící oceli, protože mu neškodí prudké změny teploty a chuť potravin se v něm nemění. K největším přednostem tohoto nádobí patří to, že zachovává v pokrmech značný obsah vitamínů.
Také smaltované nádobí je vhodné k přípravě pokrmů s vyšším obsahem vitamínů. Potraviny v něm můžeme nejen vařit, ale i nechat delší dobu stát. Nevýhodou je, že smalt může snadno popraskat. Proto v něm raději nevaříme kaše. Snadno se připalují, nádobí se pak špatně čistí, smalt praská a může se dostat do jídla. Při prudkých změnách teploty odprýskává ze smaltovaného nádobí smalt, proto ho v žádném případě nesmíme postavit prázdné na rozpálenou plotnu nebo horké přímo na studenou mokrou podložku.
Hliníkové nádobí se snažíme používat co nejméně, raději ho z vybavení kuchyně postupně vyřazujeme, protože v něm dochází k největším ztrátám vitamínů a k znehodnocování dalších cenných látek. Použijeme-li ho, pak v něm jídlo rozhodně nenecháme stát, ale okamžitě je přendáme. To platí zejména pro oblíbené tlakové hrnce! V dnešní době už se nemusíme hliníku bát, tak jako dříve. Povrchy hliníkových nádob jsou speciálně upravované a většinou mívají teflonové povrchy.
Nádobí z varného skla je mnohem hygieničtější než ostatní druhy nádobí, lze v něm pokrmy podávat přímo na stůl a déle udrží teplo, ale musíme s ním zacházet velmi opatrně. Nikdy ho nestavíme na přímý oheň, ale podkládáme pod něj drátěnou síťku nebo kovovou podložku. Horké nádobí nesmíme stavět na studený a mokrý povrch, jinak praskne. Při pečení v něm nikdy nepodléváme maso studenou vodou.
K přípravě jídel se nejlépe hodí nádobí z nerezavějící oceli, protože mu neškodí prudké změny teploty a chuť potravin se v něm nemění. K největším přednostem tohoto nádobí patří to, že zachovává v pokrmech značný obsah vitamínů.
Také smaltované nádobí je vhodné k přípravě pokrmů s vyšším obsahem vitamínů. Potraviny v něm můžeme nejen vařit, ale i nechat delší dobu stát. Nevýhodou je, že smalt může snadno popraskat. Proto v něm raději nevaříme kaše. Snadno se připalují, nádobí se pak špatně čistí, smalt praská a může se dostat do jídla. Při prudkých změnách teploty odprýskává ze smaltovaného nádobí smalt, proto ho v žádném případě nesmíme postavit prázdné na rozpálenou plotnu nebo horké přímo na studenou mokrou podložku.
Hliníkové nádobí se snažíme používat co nejméně, raději ho z vybavení kuchyně postupně vyřazujeme, protože v něm dochází k největším ztrátám vitamínů a k znehodnocování dalších cenných látek. Použijeme-li ho, pak v něm jídlo rozhodně nenecháme stát, ale okamžitě je přendáme. To platí zejména pro oblíbené tlakové hrnce! V dnešní době už se nemusíme hliníku bát, tak jako dříve. Povrchy hliníkových nádob jsou speciálně upravované a většinou mívají teflonové povrchy.
Nádobí z varného skla je mnohem hygieničtější než ostatní druhy nádobí, lze v něm pokrmy podávat přímo na stůl a déle udrží teplo, ale musíme s ním zacházet velmi opatrně. Nikdy ho nestavíme na přímý oheň, ale podkládáme pod něj drátěnou síťku nebo kovovou podložku. Horké nádobí nesmíme stavět na studený a mokrý povrch, jinak praskne. Při pečení v něm nikdy nepodléváme maso studenou vodou.