Tlakový hrnec alias papiňák

Napsal/a:{neznám}
Přidáno:24.02.2016
Počet odpovědí:1 odpovědí


Rady pro: Tlakový hrnec alias papiňák

Admin 23.června 2016 napsal:

Použijeme-li k přípravě pokrmů tlakový hrnec, doba vaření se podstatně zkrátí. Při zacházení s ním však musíme být opatrní a dodržovat přesně pokyny uvedené v návodu. Po každém použití musíme tlakový hrnec nejen dobře omýt, ale také pročistit drátkem pojistný ventil, jehož průchodnost často kontrolujeme.

Uniká-li při vaření v tlakovém hrnci pára pod pokličkou a ne pojistným ventilem, musíme hrnec sejmout z ohně, ochladit dno ve studené vodě, vypustit páru a znovu pečlivě uzavřít pokličkou. Někdy je už gumová podložka opotřebovaná, a musíme ji vyměnit. Novou podložku nejdříve namočíme na chvíli do teplé vody, potom ji umyjeme a pečlivě vložíme do drážky na pokličce.

Čas nutný k vaření toho či onoho jídla začínáme počítat od okamžiku, kdy ventil zapíská, a v té chvíli zároveň také zmírníme oheň. Potřebujeme-li několik minut před koncem vaření přidat do hrnce některé přísady, musíme hrnec sejmout z plotny a postavit do chladné vody. Potom pojistným ventilem vypustíme páru, a teprve když hrnec přestane pískat, můžeme otevřít pokličku.

Znovu připomínáme, že v hliníkovém tlakovém hrnci nesmíme nechat hotové pokrmy stát, nebo dokonce skladovat! Uvařené je přendáme z tlakového hrnce do smaltované, nerezové, porcelánové nebo skleněné nádoby.

Ryby v tlakovém hrnci nikdy nevaříme, protože bychom z něho už nikdy neodstranili jejich zápach.

Poradit: