Recept na francouzské gratinované brambory se smetanou (Gratin Dauphinois)

Jak udělat, Jak na to
21.04.2024

Připravte si úžasné francouzské gratinované brambory, známé jako "Gratin Dauphinois". Recept pochází původně z francouzské kuchyně, a kromě toho má celkem zajímavou historii. Co se týká překladu, tak "gratin" pochází z francouzského slova "gratter," což znamená "škrábat" a je tedy možné, že brambory se na tenké plátky nekrájely, ale škrábaly – strouhaly. Pojďme se podívat na trochu historie a na francouzský recept, který se od českého receptu na francouzské brambory dost liší.

Původ gratinovaných brambor? Ano, Francie

Před 18. stoletím byly brambory v Evropě považovány za celkem exotickou plodinu a až postupem času byla brambora přijímána jako potravinová plodina, především v oblastech ohrožených hladomorem. Gratin Dauphinois je pojmenován podle historické provincie Dauphiné ve Francii. Právě zde tradice gratinovaných brambor pravděpodobně začala. Recepty na gratinované brambory začaly být popisovány ve francouzských kuchařkách zhruba někdy od 19. století. Kromě tohoto receptu má velice zajímavou historii také ratatouille, které pochází z Francie.

Během 19. století se začaly objevovat různé varianty receptů na gratinované brambory v kuchařských knihách a literatuře. Postupem času se tento pokrm stal oblíbeným a tradičním v mnoha francouzských domácnostech a vznikalo také několik variant podle toho, jak si kdo recept přizpůsobil svých chutím a samozřejmě i možnostem v té době.

Dnes jsou francouzské gratinované brambory oblíbenou a často podávanou přílohou nejen ve Francii, ale i po celém světě. Různé variace receptů mohou obsahovat různé ingredience, ale základní myšlenka zůstává – tenké plátky brambor pečené s mlékem, smetanou, česnekem a dalšími volitelnými ingrediencemi, dokud nejsou upečené hezky dozlatova.

Recept na francouzské brambory

I když je v česku recept na francouzské brambory trochu jiný a s Francií nemá mnoho společného, my se podíváme na skutečně francouzský recept, který vychází z historie a myslíme si, že by vám tato varianta francouzských gratinovaných brambor mohla chutnat. Česká varianta francouzských brambor se liší především v tom, že brambory nejsou na tenké plátky a často se nepoužívá ani smetana.

Ingredience

  • 1 kg přílohových brambor

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 300 ml smetany ke šlehání

  • 200 ml plnotučného mléka

  • 100 g strouhaného tvrdého sýra (může být ementál)

  • 50 g másla

  • Sůl a pepř

  • Muškátový oříšek

  • Strouhaného sýr na posypání

Postup

  1. Oloupejte brambory, opláchněte je a nakrájejte na tenké plátky. Čím víc jsou plátky brambor tenké, tím je jídlo lahodnější.

  2. V míse nebo kastrolu smíchejte smetanu, mléko, prolisovaný česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Ohřejte tuto směs na sporáku, ale nenechte vařit.

  3. Vymažte si hluboký plech, pekáč, zapékací mísu nebo třeba remosku máslem.

  4. Položte první vrstvu tenkých plátků brambor. Pokud chcete, můžete mezi vrstvy brambor přidat také tenké plátky cibule.

  5. Nalijte část smetanové směsi přes brambory a cibuli.

  6. Opakujte vrstvení brambor, cibule a smetanové směsi, dokud nespotřebujete všechny brambory.

  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké a vrchní část není zlatohnědá.

  8. Zhruba 10 minut před koncem pečení posypte vrchní vrstvu strouhaným tvrdým sýrem a pokapejte máslem.

  9. Nechte zapečené gratinované brambory před podáváním krátce odpočinout.

Pokud se rozhodnete pro nějaký recept z brambor, pak rozhodně doporučujeme tento francouzský a lahodný pokrm, který se skvěle hodí jako příloha k různým masovým pokrmům. Kombinace brambor, smetany a česneku má prostě své kouzlo.



s